20.6.07

Les coses dels dimecres

La paràbola de Ingram

En un conegut text d'economia internacional, James Ingram suggereix aquesta "paràbola": suposem que el bé Y és petroli i el bé X és blat. Al país A un empresari anuncia que ha descobert una tècnica sorprenent, que guarda secretament, per tal de convertir el blat a petroli, que suposa un estalvi important en els costos, de manera que està disposat a vendre el petroli més barat que les empreses nacionals que fins llavors produïen el petroli al país.
Probablement l'empresari serà saludat com un innovador benefactor del país (malgrat que els anteriors productors de petroli veuran els seus negocis abocats al tancament, però tot sigui pel progrés).
Passades unes setmanes, un audaç reporter descobreix la "sorprenent tècnica": l'empresari porta el blat a un mercat internacional on l'intercanvia per petroli produït a un altre país, B.
Altera aquesta revelació la situació econòmica real? Sembla ser que no. Es començarà a distingir entre "els nostres" i "els altres". Començaran a aparèixer els aspectes conflictius del comerç internacional.


Extret de Economía internacional; globalización e integración regional de Joan Tugores. (Versió catalana lliure i pròpia)